Persoonlijke en kwalitatief hoogwaardige zorg

Compassion Focused Therapy (CFT)

Compassion focused therapy is een integratieve therapie gericht op het leren én durven omgaan met pijnlijke emoties, schaamte en zelfkritiek. Door onszelf, en anderen, met meer compassie en acceptatie te beschouwen en de afstand tussen het voelen en denken te verkleinen.

Compassie betekent dat we onszelf toestaan te worden geraakt door lijden; om het moeilijk te hebben zonder direct door te schieten naar niet-helpende (zelf)verwijten, ontkenning, vermijding en dergelijke. Nuttige zelfevaluatie geeft ons de ruimte verantwoordelijkheid te nemen en te bouwen aan de vaardigheden om onze pijn te verlichten.

CFT komt voort uit het inzicht dat we diep van binnen allemaal gewoon gelukkig willen zijn en niet willen lijden. We vergeten vaak dat ieder mens in zijn of haar leven geconfronteerd wordt met een vorm van pijn. We hebben mededogen en moed nodig omdat het leven hard kan zijn en vaak elementen kent waar we niet voor gekozen hebben, maar wel mee moeten dealen om ons psychisch gezond en weerbaar te voelen.

CFT integreert diverse behandeltechnieken en is gebouwd op de evolutionaire psychologie, affectieve neurowetenschap, de kennis over hechting, het behaviorisme en cognitieve gedragstherapie. De therapie kan worden toegepast bij verschillende problematieken, zoals perfectionisme, stress, depressie, angst, woede, zelfbeeldproblematiek, en dergelijke. Het wordt met name ingezet bij adolescenten en volwassenen.

Klik voor meer informatie op de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=VRqI4lxuXAw

Scroll to Top